Epl (Apple) ima ustaljeni ritam objavljivanja novi operativnih sistema (OS). Krajem proleća i posle WWDC konferencije (Worldwide Developers Conference) objavljuje javne razvojne (beta) verzije operativnih sistem, a na jesen produkcione. Tokom leta, entuzijasti i timovi koji razvijaju aplikacije testiraju OS, pa on prolazi kroz nekoliko beta verzija (ove godine rekordnih 10). Na jesen prelazi u Epl prodavnicu (Apple Store), odnosno postaje dostupan svim korisnicima Eplovih proizvoda. Ove nedelje je objavljen novi OS za telefone i tablete – stigao je iOS 11.

Najnoviju verziju iOS-a na Ajfon (iPhone) ili Ajped (iPad) možete da instalirate pomoću samog uređaja preko Settings > General > Software Update, ali je svakako bolje da to uradite uz pomoć računara, kroz Ajtjuns (iTunes). Ajtjuns će pre instalacije napraviti kopiju (backup) postojećeg sistema, pa ćete biti sigurni ukoliko nešto krene po zlu.

Pored glavnih noviteta kao što su ARKit koji proširuje stvarnost, prirodniji Siri glas, fotografisanje u portret modu, bolja kompresija, jedinstveni dizajn, tu je čitav niz sitnica koje kumulativno mnogo više doprinose opštem utisku. Izdvojiću mojih deset omiljenih sporednih stvari kod iOS 11.

 1. Dvostepena autentifikacija konačno radi u Srbiji. Iako se već par godina Epl uređaji legalno prodaju, do ove verzije operativnog sistema pozivni broj za Srbiju (+381) nije postojao u listi zemalja. Praktično niko nije mogao da aktivira ovu opciju koja povećava sigurnost podataka u Ajklaudu (iCloud), ali ne samo to. Dvostepena autentifikacija je preduslov za korišćenje Keychain aplikacije koja centralizovano čuva korisnička imena, lozinke, brojeve platnih kartica i sinhronizuje ih na svim Epl uređajima. Ovo sada radi.
 2. Za skeniranje QR (Quick Response) kodova više nije potrebna specijalna aplikacija. Standardna, Camera aplikacija sada može da pročita QR kod.
 3. Direktniji pristup fajlovima je omogućen preko nove Files aplikacije. Na iOS uređajima fajlovima se pristupa preko namenskih aplikacija: slikama preko Photos, dokumentima preko Pages ili Word, filmovima preko VLC aplikacije, itd. Sa novom aplikacijom omogućen je i tradicionalniji pristup podacima, preko fajl menadžera. Aplikacija Files organizuje fajlove smeštene na samom uređaju i Ajklaudu. Sve standardne operacije nad fajlovima su podržane: prebacivanje, preimenovanje, brisanje, otvaranje, itd. Podržani su i drugi popularni klaud sistemi (Dropbox, OneDrive, ownCloud), ali njih aplikacija vidi kao eksterne i praktično omogućava samo preuzimanje fajlova.
 4. Za video snimanje ekrana i akcija na telefonu dovoljan vam je samo telefon. Dugme koje će inicirati početak snimanja možete dodati u kontrolni centar preko Settings > Control Center > Customize Controls > Screen Recording.
 5. Hitni pozivi (Emergency SOS) sada rade i u Srbiji, odnosno brojevi naših hitnih službi su tačni. Telefon vam daje listu hitnih službi kada 5 puta pritisnete spavaj/probudi se (power) dugme. Prelaskom u ovaj mod OS suspenduje tač ID, pa se telefon jedino lozinkom može otključati. Iz ovog razloga mod je postao poznatiji kao “cup button” (policijsko dugme). Kako nije najjasnije da li policija sme da vas primora da otključate telefon skeniranjem otiska prsta, ovom opcijom dilema se zaobilazi.
 6. Slika ekrana (screenshot) sada se može jednostavno ažurirati pre slanja ili snimanja.
 7. Aplikacija za beleške, Notes, u iOS 11 omogućava kombinovanje teksta unetog preko tastature, rukopisa, crteža i dokumenata skeniranih kamerom. Aplikacija je proširena sa više alata za formatiranje ovih objekata, a interfejs koji ovo omogućava je dosta intuitivniji.
 8. Opcija “ne uznemiravaj dok vozim” automatski prebacuje telefon u “ne uznemiravaj” mod tokom vožnje automobila. Ova opcija se aktivira u Settings > Do Not Disturb. iOS prepoznaje da ste u vozilu na osnovu brzine kretanja, pa će preći u ovaj režim rada i ako niste vozač. Ukoliko u automobilu imate blutut uređaj, prelazak u “ne uznemiravaj” mod može da se dogodi prilikom konektovanja. Treća opcija je da ovo uradite ručno, ali to ne savetujem. Prilikom promene moda telefon će poslati obaveštenje, pa ukoliko niste vozač jednim klikom možete da označite da je u pitanju greška i pređete u normalan režim rada. U ovom modu je moguće podesiti automatsku SMS poruku koja će objasniti zbog čega niste u mogućnosti da se javite.
 9. Ukoliko poruke pišete jednom rukom, palcem, tastaturu možete pomeriti levo ili desno kako biste olakšali pristup svim tasterima.
 10. Stavke u kontrolnom centru sada možete uređivati, dodavati nove ili izbaciti pre-konfigurisane. Ova podešavanja se nalaze u Settings > Control Center > Customize Controls. Sam kontrolni centar dobio je nov izgled, a svi kontrolni prekidači sada su prikazani na jednoj stranici.

Naravno, ima tu još dosta dobrih stvari, ali njih ćete već sami otkriti. Ako prođete kroz listu, primetićete da je novi iOS više okrenut Ajpedu (iPad) i da će Ajped korisnici najviše profitirati od njih. Kako bilo, dodate funkcionalnosti su više estetske nego koncepcijske i većini korisnika (bar onima van Srbije) neće značiti mnogo.

1 Comment »

 1. Ako vam nedostaje prostora na iOS uređaju pogledajte iOS11 Offload App opciju. Sa njom možete da obrišete aplikaciju, tako da vam ostanu konfiguracioni i ostali podaci. Ovo možete da u radite u Settings > General > iPhone Storage.

  Offload App opciju telefon može i sam da koristi, da prepozna aplikacije koje retko koristite i da ih obriše. Ovo se setuje na istom mestu ili na Settings > iTunes & App Store.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s