Septembarska konferencija je prva Epl (Apple) svečanost koja je održana u Stiv Džobs amfiteatru u novom Epl parku u Kupertinu (Kalifornija). To je svemirska zgrada sa dva nivoa, kružnog oblika, staklenih zidova i karbonskog krova. Prizemlje je prazno. Iz njega dva lifta i stepenice vode do amfiteatra koji je pod zemljom i koji može da primi 1,000 ljudi. Da da bi osigurali dobru atmosferu i aplauz organizatori su na otvaranje pozvali 650 ljudi iz kompanije i samo 350 novinara. Događaj je prenošen uživo preko Eplovog veb sajta kroz Safari, a na Vindouz 10 računarima kroz Edž (Edge) pregledač (browser). Guglov Hrom (Chrome) nije bio podržan. Kao i u slučaju prethodnih konferencija namenska Epl TV aplikacija je “pucala” (bar u Srbiji) i nije se mogao normalno pratiti prenos ovim putem.

Dok se publika smeštala u amfiteatar u pozadini su išli Bitlsi u čast Stiva Džobsa. On je bio veliki fan ovog benda. Kada se završila pesma “Ljubav je sve što ti treba” glas Stiv Džobsa je poželeo dobrodošlicu gostima i na ovaj način otvorio amfiteatar. Na bini se pojavio njegov naslednik, Tim Kuk. On je prilično emotivno sa publikom podelio svoja razmišljanja o osnivaču Epla, a zatim uradio nešto što Stiv Džobs sigurno ne bi i nikad nije (bar ne javno). Osvrnuo se na katastrofu izazvanu uraganima Harvi i Irma, nesreću koja je zahvatila istočnu obalu SAD i pozvao ljude da pomognu.

U vreme kada se svi okreću kupovini na Internetu, Epl je dosta pažnje posvetio svojim maloprodajnim objektima. Izgleda da distributerski lanci ne prezentuju korisnicima proizvode i Epl kulturu na pravi način pa žele direktniji odnos. Od hardvera su prvo predstavili novi Epl sat. Trenutno je ovo najprodavaniji sat na svetu i to ne samo u konkurenciji pametnih satova, prodavaniji je od Roleksa, Fosila, Omege, itd. Treća serija Epl sata je potpuno autonomna. Direktno se konektuje na mobilnu mrežu preko SIM kartice koja je pre-instalirana. Epl je i ranije eksperimentisao sa ugrađenim karticama, što nije naišlo na razumevanje mobilnih operatera i nije zaživelo. Videćemo kako će ovo proći. U svakom slučaju, treba proveriti kada će i da li će naši operateri podržati ovakve uređaje. Sat sada pušta muziku direktno sa Epl mjuzik (Apple music) servisa, a Siri više ne ispisuje poruke već priča.

iphonex-story-1-20170914

Novi Epl TV podržava 4K reprodukciju, ali što je važnije i HDR (High Dynamic Range). Dok 4K rezolucija povećava broj piksela, HDR im daje kvalitet. Ukoliko već koristite Epl TV, dobra vest je da će svi vaši HD filmovi besplatno i automatski biti konvertovani u 4K HDR format. Kompanija i dalje gura ideju Epl TV-a kao platforme za igru, ali ne poznajem ni jednog gejmera koji je koristi.

Novi Ajfone 8 i Ajfone 8 plus konačno mogu da se pune bežično. Na sreću koriste postojeći standard (Qi) pa vam neće trebati specijalan uređaj za bežično punjenje. Naravno tu su brži procesori i bolje kamere. Kako telefoni imaju ograničen prostor za optičke komponente, proizvođači su fokusirani na softver koji će iskoristiti prednosti dve kamere. U ovom polju, Ajfone 8 plus pravi iskorak u fotografisanju portreta. On softverski izdvaja portret iz slike i nezavisno obrađuje lice i pozadinu. Primenom različitih filtera, nivoa i načina osvetljenosti delova slike, dobijate čitav spektar parametara za igru. Na primer, fotografije portreta na kojima je pozadina utišana ili potpuno ugušena. Sve ovo radi u realnom vremenu, ali je podržana i naknadna obrada.

Na novom telefonu je demonstriran niz aplikacija koje proširuju stvarnost (augmented reality). Prva je bila igra u kojoj se karakteri bore u realnom svetu. Sledeća je namenjena ljubiteljima sporta. Dok gledate utakmicu na stadionu, ako okrenete telefon prema terenu dobićete informacije o igračima: ko je u posedu lopte, da li je prethodno poentirao, koji je minut utakmice, rezultat i slično. Ljubitelji astronomije sada mogu da upere telefon prema nebu i dobiju informacije o kadriranim nebeskim telima.

Kako “još jedna stvar” (“one more thing”) predstavljen je Ajfone X (rimski broj 10). Ovaj jubilarni Ajfon ima OLED ekran koji se prostire od ivice do ivice telefona. U Eplu ga zovu super retina. Telefon dolazi bez tač ID (touch ID) i hom (home) tastera, a otključava se ukoliko prepozna lice vlasnika. Nova fejs ID (face ID) tehnologija donosi nekoliko dodatnih senzora smeštenih sa prednje strane Ajfona X, ali i hardver koji je dizajniran za algoritme za mašinsko učenje. Neuralna mreža odgovorna za prepoznavanje lica adaptira se i evoluira vremenom, pa prepoznaje vlasnika i kada promeni frizuru, pusti bradu ili stavi naočare. Fotografisanje portreta na Ajfonu X je nasledilo sve funkcije sa Ajfona 8 plus, ali na ovom modelu radi i sa prednjom kamerom (nema dve kamere, ali ima dodatne senzore). Dodatni senzori su iskorišćeni i za zabavu. Pored standardnih emotikona, na Ajfonu X su dostupni animirani emotikoni koji oponašaju mimiku lica korisnika. Možete ih poslati kao sliku uz tekst, ali i kao video poruku.

Nije bilo za očekivati od Epla da se okreće i vraća rešenjima koja je prethodno napustio. Na primer, novi telefoni nemaju više aluminijumsko kućište. Opet su od stakla. Glasina da ne umeju da ugrade tač ID ispod ekrana se ispostavila tačnom. Izgleda da su zbog ovoga bili primorani da pređu na fejs ID tehnologiju. Demonstracija fejs ID na Ajfonu X je prvo zakazala, pa su morali da pređu na rezervni telefon. Svi tehnički detalji novih uređaja su “iscureli” pre konferencije i praktično ništa novo se nije čulo. Ovakvi propusti nisu svojstveni kompaniji iz Kupertina.

I još jedna stvar, iOS 11 i watchOS 4 izlaze 19. septembra.

iphonex-story-2-20170914

3 Comments »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s