Posle velikog uspeha svog prvog Jutube (Youtube) videa sa oko 9 miliona pregleda, Skoti Alen (Scotty Allen) je postao poznat kao čovek koji je sastavio sam svoj ajfone (iPhone) 6S. U ovom 24-minutnom videu je opisao sve poteškoće s kojima se susreo tokom ovog poduhvata. Vodeći se geslom Vilijama Gibsona (William Gibson) “budućnost je ovde – samo nije ravnomerno distribuirana”, on luta šenženskim (Shenzhen, China) buvljim pijacama i traži delove neophodne za gradnju telefona. Pri tome ne koristi neke specijalne tehničke veštine, već se oslanja na logiku i zdrav razum. Traga za modulima čije su funkcije manje-više svima poznate: kućište, ekran, baterija, matična ploča sa procesorom, memorijom, tač ID sistemom i kamerom. Nakon par meseci uspeva da završi projekat, ali još važnije, da dokaže sebi da je u stanju da za relativno kratko vreme shvati princip rada jednog tako sofisticiranog uređaja.

U međuvremenu je ovaj tehnološki gik (geek) nabavio novi telefon, ajfone 7. Kada je shvatio da je Epl (Apple) izbacio džek za slušalice (headphone jack) sa novih modela, bez imalo oklevanja, kreće sa novim projektom – ugradnjom nedostajućeg džeka. Ceo poduhvat je dokumentovao u novom Jutube videu. Za razliku od prvog projekta, čiji je budžet iznosio oko 300 dolara, u ovaj je uložio znatno više para, ali i nesrazmerno više tehničkog znanja i veština. Upravo iz ovih razloga sumnjam da će ovaj video nadmašiti slavu prethodnog. Mada, trenutno, za samo 24 sata posle objavljivanja ima milionsku gledanost.

Za očekivati je bilo da će mu najveći problem prestavljati fizičko smeštanje dodatnih komponenti unutar telefona. Međutim, na njegovu sreću nije bilo tako. Za komponentu koju je Epl ugradio na mesto gde je ranije bio džek za slušalice, ispostavilo se da je zapravo parče plastike. Da se radi o barometarskom ventilatoru koji pomaže tačnije očitavanje nadmorske visine. Ovaj deo je samo iščupao i shvatio da bez njega ima sasvim dovoljno fizičkog prostora za smeštanje džeka i elektronike neophodne za njegovo funkcionisanje.

Epl je omogućio korišćenje klasičnih analognih slušalica na novim modelima telefona preko adaptera (dongle) koji konvertuje lajting (lighting) u džek za slušalice. Skoti Alen je koristio sličan pristup, ali ga je ugradio unutar kućišta telefona. Krenuo je sa razvojem prototipa na razvojnoj elektronskoj ploči i nabavkom elektronskih komponenti koje će omogućiti istovremenu upotrebu slušalica i punjenje telefona. Na Eplovom ajfone 7 telefonu ukoliko koristite slušalice ne možete da punite telefon i obrnuto. Ako želite istovremeno i jedno i drugo, potreban vam je namenski adapter. Posle uspešne prototip verzije, projektuje i izrađuje štampanu elektronsku pločicu (printed circuit board). Ispostavlja se da je ova suviše velika za kućište telefona, zbog čega prelazi na projektovanje i izradu fleksibilne verzije ove pločice. U svim ovim koracima, demonstrira izuzetnu tehničku veštinu lemljenja i projektovanja. Posle nekih 17 nedelja uspeva da sastavi prvi ajfone 7 telefon sa džekom za slušalice.

Ovakvi i slični projekti, ukoliko su uspešni, ulivaju nemerljivu energiju, samopouzdanje i veru u pojedinca. Često su Stiv Džobs (Steve Jobs) i Voznijak (Wozniak) u intervjuima insistirali na tome da se iza njihovog uspeha krije jedan takav projekat. Reč je o Blu boksu (Blue box), uređaju koji su napravili kao tinejdžeri. On je uspostavljao besplatnu telefonsku vezu sa bilo kim na Svetu preko postojeće telefonske infrastrukture. Protokol je za uspostavljanje veze koristio niz tonova različitih frekvencija, a oni su uspeli da ga dešifruju i rekonstruišu u vidu Blu boksa. Dva tinejdžera sa nekih 100 dolara su uspela da naprave uređaj koji kontroliše celokupnu telefonsku infrastrukturu u Svetu. Infrastrukturu koji su projektovali i izgradili milioni inženjera. Upravo ovaj magičan događaj im je ulio samopouzdanje i hrabrost da se drznu da menjaju Svet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s