Verovatno ste već viđali ovakve pokretne slike, evoluciju animiranih GIF-ova. Ukoliko se pažljivo naprave, zaista je teško pogoditi početak ove beskonačne GIF petlje.  Iskusniji će na prvi pogled prepoznati sinemagraf (cinemagraph). Zapravo sinemagraf nastaje potpuno suprotno, zamrzavanjem segmenata slike snimljenog video materijala. Ova animacija je nastala iz klasične fotografije magičnim pokretanjem pojedinih njenih delova, a napravljena je uz minimalni trud (ne više od 5 minuta).

Plotograf (Plotograph) je aplikacija koja je unela dinamiku u ovu fotografiju, a rezultat je novi medijum koji je tu negde između klasične fotografije i video zapisa. Besplatna veb verzija ove aplikacije ima sasvim dovoljno opcija, pa predlažem da se prvo oprobate u njoj. Ako vam se svidi, dodatne opcije možete da otključate prelaskom na platežnu verziju. Prvi projekat može da bude osvežavanje Fejsbuk naslovnice (Facebook cover photo). Da, Fajsbuk podržava video u naslovnici i pušta ga ispočetka kad se završi (looping video). Savršeno.

Registracija na Plotografu je standardna. Najlakše je prijaviti se i-mejl adresom, pa nalog aktivirati linkom koji će stići u inboks (inbox). Kada se registrujete, u sekciji kreiraj plotograf (create photograph) unesite ime vašeg prvog projekta i sliku koju želite da oživite. Kroz poprilično intuitivan interfejs, dinamiku u sliku unosite animacionim strelicama (vektorima), a nepokretne delove slike fiksirate stabilizacionim tačkama. Dužina strelice određuje brzinu, a sama strelica pravac i smer promena. Počnite sa unosom strelica proizvoljnih dužina, pa ćete kroz niz iterativnih popravki postići zadovoljavajući efekat. Stabilizacionim tačkama označite konture fiksiranih objekata na slici. Kako jedna slika govori više od hiljadu reči, evo strelica i tačaka koje su proizvele gornji plotagraf.

plotograph-story-1-20170905

Besplatna verzija Plotografa omogućava izvoz samo u MP4 video formatu. Verovatnije je da će vam trebati GIF. Ne očajavajte, ima toliko on-lajn (on-line) servisa koji će vam omogućiti konverziju MP4 u GIF format. Preporučujem Ezgif pošto on ima dosta dodatnih alata za obradu video materijala. Uglavnom su to elementarne transformacije: skaliranje, sečenje, rotiranje, dodavanje teksta, titlova, itd. ali nije od zgoreg da budu pri ruci.

Svakako želite da vaše fotografije privuku više pažnje. Plotograf će vam uz minimalni trud pomoći u tome. Inspiraciju potražite na Plotografpro Instagram profilu, a evo primera kako to rade profesionalci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s