“Pročitao sam i slažem se sa uslovima korišćenja” (“I have read and agree to the terms”) je najveća laž na Internetu. Uslovi korišćenja servisa na Internetu su po pravilu preopširni i niko ih ne čita. Po automatizmu svi se slažu sa njima i prihvataju ih. Zar ne bi bilo lakše kada bi sve te ugovore neko u par tačaka sumirao i naveo samo ono što je specifično, što odudara od opšte prihvaćenih normi? Inicijativa ToS;DR (Terms of Service; Didn’t Read) upravo to radi.

ToS;DR analizira politiku privatnosti i uslove korišćenja pojedinačnih servisa, nezavisno ocenjuje svaki aspekt ovih ugovora i rangira ih od onih koji poštuju prava korisnika (klasa A), do onih koji imaju vrlo zabrinjavajuće uslove poslovanja (klasa E). Tako je, na primer, Dakdakgo (DuckDuckGo) pretraživač u klasi A, Saundklaud (SoundCloud) u klasi B, Gugl u klasi C, Jutube u klasi D, a Tvitpik (Twitpic) servis za deljenje slika i zapisa na tviteru u klasi E. Kao i kod ostalih klasifikacija, ova podela je dosta proizvoljna i treba pogledati razloge zbog kojih je servis dobro ili loše ocenjen.

Na prvoj strani ToS;DR veb sajta nalazi se spisak svima dobro poznatih servisa. Pored imena svakog servisa nalazi se klasa u kojoj se servis nalazi i lista jasno označenih dobrih i loših strana ugovora o uslovima korišćenja. Dovoljno je da preletite očima preko ove liste i biće vam jasno na šta ste sve pristali kada ste se prijavljivali na servis. Možda to što Evernout (Evernote), Vordpres (WordPress), Skajp (Skype), ali i mnogi drugi ne dozvoljavaju da se zatvore i obrišu nalozi nekom ne smeta. Ali kako da vam ne zasmeta to što većina ovih servisa može da promeni uslove korišćenja, a da vas o tome i ne obavesti?

Verujem da ove ugovore o uslovima korišćenja pripremaju timovi advokata nezavisno od vlasnika, od ljudi koji razvijaju sam servis. Verovatno ni oni nisu svesni šta sve stoji u tim ugovorima. Nadam se da će im ovakve inicijative pomoći da uvide apsurd koji stoji iza ovakvih ugovora i da će ih vremenom popraviti. Dok se to ne desi, bar će nam biti jasno na šta sve pristajemo prilikom korišćenja Interneta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s