Veštačka inteligencija (VI) je objavila svoj prvi album. “Ja sam VI” (I AM AI) je album u potpunosti komponovan i produciran od strane veštačke inteligencije. Nastao je u saradnji američke pop pevačice Terin Sautern (Taryn Southern) i softverskog paketa Amper. Već neko vreme muzičari eksperimentišu na ovom polju i treniraju neuralne mreže na različite muzičke produkcije. Obično koriste asistente bazirane na veštačkoj inteligenciju za generisanje delova melodije i aranžmana. Ovako generisane melodije po pravilu zahtevaju dodatnu obradu. Ovo je prvi put da je algoritam generisao ceo album.

Tim iza Ampera definiše svoj proizvod kao veštačku inteligenciju muzičke tehnologije. Oni neskromno tvrde da Amper stvara profesionalnu i jedinstvenu muziku za samo nekoliko sekundi. Ovo se da proveriti pošto je beta verzija Amperovog API-ja (Application Programming Interface) trenutno otvorena i dostupna svima. Od “umetnika” se očekuju početne smernice: tempo, ritam, stil i naravno dužina pesme, a ostalo je na algoritmu. Veruju da je budućnost muzike u kolaboraciji ljudi i veštačke inteligencije. Ovakva kolaboracija će, po njima, otvoriti nove mogućnosti i pomoći stvaraocima da izraze svoju kreativnost. Ma kako da ne.

Prvi singl sa albuma “Ja sam VI” je izbačen ove nedelje. Zove se simbolično “Oslobodi se” (Break Free). Nejasno je, ako su već muziku generisali na računaru, zašto i reči pesme nisu proizveli sličnim ili istim algoritmom. Deluje da je to jednostavnije. Možda i jesu, ali je bila neophodna cenzura. Jutube video najnovijeg “hita” se nalazi niže.

Kao što je i bilo za očekivati, veštačka inteligencija je insistirala na prosečnosti i ujednačavanju. Produkovala je jedan u nizu albuma koji se dobijaju uz deterdžent ili puštaju u isto tako prosečnim klubovima i šoping centrima. Na ovom nivou, u veštački generisanoj muzici perspektivu mogu da vide samo vlasnici klubova jer više neće morati da plaćaju Sokoju danak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s