U razmaku od samo dva dana održane su dve velike prezentacije i obe u Njujorku. Početkom nedelje Gugl (Google) je prestavio Android O, a u sredu Samsung novi Galaksi nout (Galaxy Note) – Galaksi nout 8. Za razliku od prve, Samsungova prezentacija je bila štogod. Ogromnu binu su pokrili sa tri projektora visoke rezolucije. Ravni projekcije su ukrštene pod pravim uglovima, što je proširilo stvarnost u kojoj su se izlagači kretali i spektakularno dočaralo izlazak novog Galaksi nouta. Sve je davalo efekat neke virtuelne realnosti. Ako se sećate, slična projekciona tehnika je korišćena na otvaranju poslednjih Olimpijskih igara.

Na početku događaja, a i u promotivnom video materijalu, predstavnici Samsunga su podsetili na prošlogodišnji propust. Naglasili su da to neće zaboraviti, zahvalili na pruženoj drugoj šansi, pa prešli na prezentaciju ove svakako manje eksplozivne sprave.

Od samih početaka Galaksi nout je dozvoljavao da ekran podele dve aplikacije i da se obe koriste paralelno, tzv. multitasking. Od ove verzije, aplikacije je moguće uvezati u prečicu jednostavnim spajanjem ikonica, odnosno automatski ih pokrenuti u multitasking modu. Uvedene su i žive poruke (live messages). One prenose rukopis ili crtež, ali kada ih pošaljete oživeće način i tempo kojim su nastale. Epl (Apple) je ovakve poruke odavno uveo, ali za sada su čitljive samo na aj-uređajima. Samsungove žive poruke čuva u standardnom formatu koji je čitljiv na svim telefonima, pa i na Ajfonu (iPhone).

Sa novom verzijom nouta nadograđen je i Penap (Penup). Ovoj socijalnoj mreži ljudi koji vole da crtaju, dodate su kolekcije elektronskih bojanki za odrasle. Možda se neko odluči za Galaksi nout upravo iz ovog razloga. Papirna verzija ovih bojanki je hit u svetu, a mislim da se kod nas mogu naći u Laguni. Navodno obezbeđuju bolji san, otklanjaju stres, itd. Znaju deca šta valja.

Ovo je prvi Samsungov uređaj sa dve kamere i na ovom polju nisu omašili. Obe kamere imaju identične senzore sa mnogo mega-piksela. Jedna je široko-ugaona, a druga usko-ugaona, odnosno ima 2 puta optički zum (zoom). I jedna i druga imaju optičku stabilizaciju, pa je moguće slikati i u uslovima slabe osvetljenosti. Bilo da slikate sa ili bez zuma, Galaksi nout 8 će zabeležiti obe fotografije, tako da kasnije možete da odlučite koja je bolja.

Samsung i dalje gura Deks (DeX) postolje za telefon sa standardnim izlazima za povezivanje monitora, tastature, miša i eterneta. Izgleda da se sa Deksom pristupi Samsunga i Epla razilaze. Epl i dalje insistira na klasičnom laptop-u (što podržavam), dok Samsung vuče ka jednom više namenskom uređaju. Moguće da je ovo generacijsko pitanje. U tom slučaju Samsung ima više razumevanja za mlade, što je svakako velika prednost.

Prilikom dizajniranja novog nouta očigledno je da su u Samsungu dosta razmišljali o produktivnosti korisnika. Uveli su čitav niz sitnih osobina koje to pokazuju. Na primer, sada je moguće hvatati beleške i kada je telefon zaključan, za jednu glasovnu komandu moguće je vezati skup događaja, čitav niz različitih metoda autentifikacije je podržan, itd.

Iako nije eksplicitno spomenuto tokom prezentacije, Galaksi nout 8 dolazi sa Androidom 7.1.1 koji će uskoro moći da se nadogradi na Android O.

PS: Porediti prošlogodišnju verziju Ajfona i novi Galaksi nout nije fer. Trudio sam se to da ne radim, ali izgleda da mi je negde promaklo.

galaxy_note8-story-1-20170825

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s