Ne, nije od oranž, nije od oktopus, nije zbog Solarne eklipse, Gugl je novi operativni sistem opet nazvao po ukusnoj poslastici. Posle Kapkejka (Cupcake), Kitketa (KitKat), Lolipopa (Lollipop), Maršmeloua (Marshmallow) i Nugata (Nougat) stigao je Oreo. Zvanično predstavljanje je sinhronizovano sa Solarnom eklipsom u Njujorku. Na ovom, dugo najavljivanom događaju, lično je prisustvovalo stotinjak ljudi, a mi ostali smo pratili prenos. Prisutni su sedeli na nekoj livadi i gledali pomračenje Sunca. Posle pomračenja, iz sata koji je odbrojavao sekunde do zvanične objave, izašla je Android Oreo statua visoka neka 2 metra. Izgleda da ovo nije išlo glatko, pa su se tu našla dva-tri momka koja su pomogla da statua Android superheroja ne zakači delove scenografije. Sve u svemu, nimalo impresivno i pomalo amaterski. Da je statua bar poletela…

Novi operativni sistem je najavljen kao dva puta brži od prethodnog. Ograničava aktivnosti pozadinskih procesa, pa baterija na uređajima traje znatno duže. Podržava video sliku-u-slici i šta god radili na telefonu u uglu ekrana možete paralelno da pustite neki Jutube snimak, seriju ili film. Naravno, tu je i čitav niz vizuelnih unapređenja i novi set emotikona (emoji).

Iako je zvanično predstavljen, Android O je i dalje u beta fazi. Kako stoji na zvaničnom sajtu, uskoro biti dostupan korisnicima Nugat operativnog sistema. Ali njih je samo 13.5% od ukupnog broja Android korisnika! Ovo je zaista poražavajuća činjenica. Na više od tri četvrtine Android uređaja operativni sistem je stariji od 2 ili više godina. Sa druge strane (ako je za utehu) broj Android uređaja je mnogo veći od, na primer, broja iOS uređaja, pa je ovih 13.5% svakako uporedivo kada pređemo na apsolutne brojeve telefona i tableta.

Android tim je svakako svestan ovog problema i ranije ove godine je uspeo da ga reši. Projekat trebl (Project treble) je razdvojio softver nižeg nivoa, koji razvijaju proizvođači hardvera i sam operativni sistem. Ovo je omogućilo nezavisnu nadogradnju (upgrade) drajvera i komponenti operativnog sistema, odnosno da nove verzije Androida znatno brže stižu do uređaja. Projekat trebl je deo Androida O, pa je za očekivati da će baš ova verzija biti prekretnica u dosadašnjoj praksi i da će ovo ulaganje u budućnost da se isplatiti.

android_oreo-story-1-20170823

2 Comments »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s