Majkrosoft je ranije ove godine najavio novi operativni sistem, Vindouz 10 S (Windows 10 S), koji je ovog leta (gospodnje 2017. godine) počeo da se isporučuje na tek izašlim personalnim računarima. Mnogima je ostala nejasna veza između novog operativnog sistema i njegovih prethodnika (Windows 10 Home i Windows 10 Pro), pa hajde da probamo da je pronađemo.

Prema Majkrosoftu, Vindouz 10 S je samo specifična konfiguracija operativnog sistema Vindouz 10 Pro. To je dobro poznato Vindouz okruženje sa boljim performansama i većom sigurnošću. Zvuči odlično, neko bi pomislio, dakle to je prethodna verzija koja sada radi brže, pouzdanije i sigurnije. Ma kako da ne.

Performanse i sigurnost Vindouza 10 S Majkrosoft je postigao mnogobrojnim i ne tako malim ograničenjima. Aplikacije je sada moguće instalirati samo preko Vindouz stora (Windows Store), tako da na instalaciju dodatnih programa sa diska, USB-a ili Interneta možete da zaboravite. Dalje, verzija 10 S dolazi sa Majkrosoft edž (Microsoft Edge) pregledačem (browser-om) i Bing pretraživačem (search engine-om). Oba su pre-konfigurisana (default-na) i nemoguće ih je zameniti sa nekim tamo jadnim i prosečnim Fajerfoksom (Firefox) ili Guglom (Google).

Kupili ste novi računar, a na njemu pre-instaliran najnoviji Vindouz 10 S operativni sistem. Sreći nema kraja. Upalite ga, on brz, siguran, ali neće da instalira vama preko potrebne i godinama pažljivo sakupljane aplikacije sa eksternog hard diska. Šta raditi? Bez panike, Majkrosoft vam je omogućio da za samo nekih tamo 50 USD pređete na Vindouz 10 Pro. Za ovaj simboličan iznos, dobijate dodatnu funkcionalnost savremenog operativnog sistema, sada može da instalira i pokreće aplikacije po vašem izboru. Impresivno, zar ne?

Izgleda da je Majkrosoft promenio platni model. Onaj osećaj da smo uz računar dobili praktično besplatno i operativni sistem će nam svakako nedostajati.

PS: Treba biti fer i reći da je na novim Vindouz surfejs (Windows Surface) laptopovima prelazak sa verzije 10 S na verziju 10 Pro besplatan do kraja godine.

windows_10s-story-1-20170819

3 Comments »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s