Generacija Stiva Džobsa, Bila Gejtsa i Lerija Elisona je svojevremeno zabeležila prvi veliki trijumf štrebera (obavezno pogledati The Triumph of the Nerds) na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanaca. Na listi im se priključila i sledeća generacija štrebera, ali kako stvari stoje, podmlatku je apetit mnogo veći.

Akumulacija kapitala im je omogućila pristup svim ovozemaljskim materijalnim dobrima, pa su se neki (npr. Ilon Mask) okrenuli ka svemiru, ka matriksu. Mnogi su postali filantropi, ali ne bukvalno: njihovo čojstvo je racionalno, kroz novoosnovane fondacije fokusiraju ulaganja prema sopstvenim afinitetima. Kako je ova nova generacija štrebera još uvek mlada (u tridesetim godinama), za očekivati je još nešto.

Izgleda da je sledeći korak napravio Mark Zakerberg. On je u zadnjih godinu dana povukao nekoliko poteza koji sugerišu njegovu kandidaturu na nekim sledećim, a možda baš sledećim, izborima za predsednika Amerike. Sve je počelo sa prošlogodišnjom ničim-izazvanom odlukom Fejsbuka da praktično omogući Zakerbergu paralelno angažovanje u vladi i upravljanje Fejsbukom. Nastavilo se sa iznenadnom zainteresovanošću za religiju, pošto nema predsednika koji ne veruje bar u nekog Boga, a kulminiralo sa nedavnim angažovanjem Džoela Benensona, bivšeg glavnog savetnika Baraka Obame i glavnog stratega kampanje Hilari Klinton.

Kako li teku njegove misli? Pametni uređaji i senzori su svuda oko nas, superračunari su dostupni, veštačka inteligencija uglavnom radi, sukobe i izlive (ne)zadovoljstva smo potpuno premestili na Internet, a ratovi sve više postaju virtuelni. Za par godina će svakako doći vreme da kontrolu nad državom preuzmu ljudi koji poznaju ovu scenu i koji mogu da odgovore novonastalim sajber izazovima.

Ali zar Mark Zakerberg već nije predsednik sveta i zar njegova kompanija ne upravlja četvrtinom populacije Zemlje? Da, ali nezvanično. Njegova kandidatura za predsednika, sajber kampanja i kontrola države, biće drugi veliki trijumf štrebera, a onda, što bi Mark rekao, neka nam je Bog u pomoći.

PS: Pa zar ta kravata nije predsednička?

mark_zuckerberg-story-1-20170817Foto: Asahi Shimbun via Getty Images

1 Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s